Eclipse Keyple (JAVA) 1.0-ás verzió

A Keyple egy olyan nyílt forráskódú fejlesztői környezet, amely olyan alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé, amely a biztonságos Calypso-tranzakciók megvalósulását teszi lehetővé. A Keyple eredetileg a Calypso Networks Association fejlesztése, melynek gondozását az Eclipse Foundation végzi, ami garantálja a teljes nyíltságott, mindennemű szellemi tulajdon nélkül.

A Keyple könyvtár az alábbiakat kínálja:

  • Keyple Core modul minden típusú smart kártya és olvasó egységes vezérlését biztosítja
  • Keyple Calypso modul egy magas szintű API-t kínál, lehetővé téve a biztonságos Calypso-tranzakciókat függetlenül a használt SAM vagy kártya fajátájától minden generáció számára

A Keyple olvasóba való integrálásához egy plugin létrehozására van szükség, amely támogatja a gyártóspecifikus hardverrel való kommunikációt. Támogatott platformok:

  • A sztenderd PC/SC (Windows, Linux, MacOS), Android OMAPI és Android NFC-olvasó már elérhető. AZ  iOS NFC Plugin hamarosan érkezik
  • A Calypso bizonyos nem sztenderdizált gyártóspecifikus megoldásokhoz is kínál plugint (HSM Calypso, Coppernic terminals, Famoco terminals, etc.)

A Keyple két programnyelvre, Javára és C++-ra érhető el, így minden típusú jegyterminálra integrálható.

 

A Keyple Java 1.0-ás verziója 2020 decemberében jelent meg. Ez egy óriási mérföldkő volt, hiszen ez tartalmazza a “Keyple Core Distributed” componenst, amely lehetővé teszi a Keyple használatát elosztott architektúrával ellátott terminálokon azáltal, hogy egy távoli smart kártyát a hálózati kommunikáció protokoltól függetlenül vezérel.

Ezzel a megoldással a SAM nélküli terminál el tudja küldeni a SAM-requestet a központi szervernek, valamint a ticketing szervernek is visszacsatloást tud küldeni a kártyás parancsokról.

A 1.0-ás verzió elindításával az API befagyasztásra került. Ez az API lesz a referencia API a terminal certifikációjához, amely jelenleg fejlesztés alatt van.

A Keyple C++ 0.9.0-ás verziójának megjelenése január végére várható.

Az Eclipse Keyple projekt dokumentációja a www.keyple.org oldalon érhető el a legújabb verzió forráskódja pedig a GitHub oldalon. További információért a Keyple C++-ról, kattintson ide.